Gårdsblogg

Gårdsblogg

Info från Björmannehög

Här skriver vi om vad som händer på vår islandshästgård och allmänna reflektioner om lite av varje!

Nyanlända

islandshästPosted by Josefine Wed, November 02, 2011 14:02:53

Den senaste tiden har vi haft nöjet att välkomna flera nya hästar till Björmannehög, och vi har nu fullt i vår stoflock. I hingstflocken kan vi ta emot 2-3 nya 1-2års hingstar/valacker.

Den första september kom Rockan, en stor och vacker halvblodsdam med en fantastisk färgteckning och sin mycket trevliga ägare Maria. I början av oktober kom vackra skäcken Milla. Tack Malin för förtroendet att passa ditt fina sto! I söndags kom så islandsstoet Tinna med sitt lilla föl Erla och tvååriga dotterna Baronessa. Vi tackar Ylva med familj för förtroendet att ha hand om era fina hästar. Nästa söndag väntar vi tillskott till hingstflocken.

I år har vi fått klart vår nya fina ligghall, klart uppskattad av grabbarna som bor i den. Stonas hage har inom kort en nygammal ligghall i anslutning till foderplatsen och som komplement har vi våra uppskattade uteboxar. Hästarna får frisk luft och slipper den temperaturväxling som förflyttning mellan innestall och uteluft innebär.

Vi har också investerat i foderplatser från Kellfri som minskar svinnet av hösilage och erbjuder hästarna ett säkert sätt att äta sitt grovfoder. Vi fortsätter som innan med beställning av Dodson & Horrells foder, se www.bjormannehog.se för mer information och kontakt.

Den 15 oktober hade vi Säker Häst-kurs med Ulla-Carin Carlsson-Lindqvist från Stockholms polisen. Vi hade en intressant kursdag i solsken och det var mycket uppskattat. Läs mer om U-C på hennes hemsida www.sakerhast.se

En intensiv sommar

islandshästPosted by Josefine Wed, October 05, 2011 07:41:16

Sommaren började med att vi i början av juni hämtade hem Eldvör som blivit dräktig med Garri frá Reykjavík. Istället var det Ást som fick vara några veckor på Stenholmen för att semineras med Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti. Nu väntar vi två föl till 2012, ett i april och ett i juni! Spännande!

Under sommaren hade vi ett stort sommarbete med stooora hästar som fick ett härligt sommarlov under tre fina månader. Det var oerhört kul att se att även de mest spejsiga storhästarna förvandlades till lugna och coola flockhästar efter bara några dagar. Att se dessa stora imponerande hästar galoppera mot en sommar i frihet var en mäktig upplevelse!

I slutet av juli föddes helt plötsligt (och nästan 4 veckor förtidigt) Unas föl. Hon hade inte visat några tecken alls på fölning, så gissa om vi blev förvånade när vi en sen kväll hittade henne och ett pyttelitet stoföl på en avskild plats i den kuperade hagen. Den lilla var så vek i benen att hon stod på bakkotorna och knappt kunde gå. Det var dock gott gry i lillan för hon diade och allt verkade funka bra. Dagen efter hade hon rätat upp sig betydligt men hon var fortfarande mycket vek i bakbenen. Veterinär och hovslagare konsulterades och Una och fölet, som fått namnet Júlia, fick tillbringa en vecka i boxvila och bara gå ut vid mockning. Detta var för att lillan behövde ligga och vila mycket för att komma ikapp. Ungefär när hon egentligen skulle ha fötts, ca den 20 augusti, fick de börja vara ute hela dagarna. Nu har Julia rätat upp sig nästan helt, men de är fortfarande inne nattetid för att hon ska få en lång sammanhängande vila för benen varje dygn.

I början av september kom nya hästen Rockan, en stor madam som älskar att gå på lösdrift, och idag ska vi välkomna Milla, ett islandssto som det ska bli mycket spännande att träffa. I hingsthagen väntar vi på nya inackorderingar som är på ingång, tills dess har Bosse och Tindur, som kommit hem efter en härlig sommar på Bräckan, sällskap av Nattis, som vi fått låna av snälla vännen Eva.

Full fart!

islandshästPosted by Josefine Tue, May 17, 2011 13:14:25

Här har det varit dåligt med uppdateringar, men det har verkligen varit fullt upp här på gården. I april tog vi in unghingstarna från flocken för ett par veckors intensivtämjning. Efter examen i grimskolan (kunna ta på grimman i hagen) åkte Tindur och Erragon till Fjärås Bräcka för att ha en underbar sommar i hingstflock! Emboss (Bosse) och Pirs L (Stig-Otto) är nya långbenta inslag här på Björmannehög. Supersnälla och jättehöga är de och väldigt trevliga ägare har de också. Varmt välkomna till oss!

Eldvör har vi kört till Stenholmen för att hon där på proffsigast möjliga sätt ska göras dräktig med Garri frá Reykjavik. Det är ingen billig historia att använda honom, men han är en superindivid och vill vill gärna använda bästa möjliga hingstmaterial till Eldvör. På Stenholmen vet de vad de gör, det är ett ställe jag varmt kan rekommendera i alla lägen.

Till Ást har vi valt ut Tristan från Jarde. Han briljerade i tölt och fyrgång på VSM och vi blev helt begeistrade över denna fantastiska häst. Till Hera funderar vi på Hrafnfaxi som också står på Stenholmen iår, men vi får se vad vi slutgiltigt väljer.

Nu blommar syrener och äppelblom, helt fantastiskt! Unas mage växer, hon har just gått in i sin högdräktighet. Undrar just vad som döljer sig där inne i magen?

Aldrig mer

islandshästPosted by Josefine Tue, March 08, 2011 09:24:01

Aldrig mer kommer Hera att kunna ridas. Det var beskedet (inte alldeles oväntat) vi fick hos vet. Spångfors i torsdags. Hon har en omfattande ledbandsskada, orsakad av en fullträff i något bråk för en längre tid sedan. Ingen har vetat om detta, och det är inget som märkts på alla de böjprov Hera utsatts för sedan hon köptes. Skadan märks när man rider och vid longering. Då blir hon halt efter bara en kort tid, och hon visar reaktioner som vi i början trodde var unghäststök men som i själva verket är smärtreaktioner. En islandshäst är inte lätt att läsa av. Den visar ofta inte smärta som andra hästar och därför kan de gå med skador länge som ägaren inte förstår. Om din häst visar en beteendeförändring eller bara är obegripligt stökig, kolla upp den hos en kompetent veterinär. Vi blev oerhört nöjda med besöket hos Per Spångfors, trots beskedet. Han lyssnade på vår berättelse och gjorde sedan en grundlig ultraljudsundersökning, medan han tydligt förklarade vad som var vad. Heras ledband var väldigt skadat och tre-fyra gånger tjockare än normalt på grund av svullnad. Eftersom det dessutom fanns en pålagring på leden, innebär detta att skadan har funnits en längre tid. Med den omfattning som skadan har, och det faktum att det gått lång tid sedan den uppstod, är en läkning så att hon håller som ridhäst utesluten. Det var skönt att få ett riktigt besked, istället för gissningar och kortison. Nu ska Hera bli avelssto istället.

Det ovan skrivna är fakta om läget. Hur det känns att förlora en ridhäst som är så oerhört energisk, arbetsvillig, flotta gångarter massvis med spirit när man knappt ens fått börja känna på henne är tungt att tänka på. Hera är en häst som jag kände var min drömhäst, om man nu får uttrycka sig så banalt när man är vuxen, mamma och allt möjligt annat ordentligt. Nu kommer jag aldrig mer kunna sadla henne och känna allt det go hon har i sig, hennes enorma trav och häftiga attityd. Jag hoppas bara att hennes coola stil förs vidare till hennes avkommor och att jag hittar min drömhäst bland dem.

Avvänjning

islandshästPosted by Josefine Wed, March 02, 2011 16:36:30
I söndags var det dags för stona att skiljas från sina föl. Eftersom fölen nu är ca 10 månader gick det hela mycket odramatiskt tillväga. Fölen stannade i sin vanliga flock och Hetja och Gydja flyttade till sina vanliga stall. Una fick gå ner till hagen vid stallet där ridhästarna gå. (Ridhästarna är de avelsstona som inte är dräktiga iår och därför tränas). Ást såg sin chans att få någon att bestämma över när Una kom. Hera och Eldvör visade bara upp de ranghögas ointresse. Una kunde se sitt föl Tindur, och därför blev det lite oroligt för dem det första dygnet. Nu är dock båda två helt fokuserade på sina respektive flockar och verkar inte bry sig mer. Unas juver har sjunkit ihop fint så det känns som att denna avvänjningen gick precis så odramatiskt till som man kan önska sig.

Upp och ner

islandshästPosted by Josefine Sun, February 27, 2011 07:41:08

Förra veckan var både bra och mindre bra. Vi fick veta att Una är dräktig, jättekul och spännande tycker vi alla. Nedkomst blir i augusti, vi hade egentligen inte tänkt betäcka så sent som det blev men eftersom hon plötsligt fick en jättebra brunst och hingsten (Hergeir frá Thjótanda) kunde göra hembesök (tack snälla Louise, vilken annan hingsthållare låter hingsten göra hembesök??) så skred vi till verket. Nu hoppas vi på ett fint föl. Jag är väldigt nyfiken på utfallet, Hergeir är femgångare till skillnad från Loftur som vi använde till Una 2009 och lite kraftigare byggd. Det ska bli väldigt spännande att se vart detta leder! I vilket fall som helst vill jag påminna lite om att vi erbjuder inackordering för sto med föl och självklart kan stoet också komma hit och föla. Vi gör allt för att ni som lämnar häst till oss ska känna er trygga, ett bra omhändertagande har vi alltid i fokus. Föl trivs också bäst tillsammans, så vi hoppas att det kan bli ett par stycken ston med föl hos oss i sommar och över vintern. Vi vill också gärna ha hit ett par unghingstar till, kontakta mig på 0733-793625 om ni söker plats till er häst.

Hera, den vackra och explosiva har reagerat negativt på igångsättningen. När jag satt upp sist visade hon allt missnöje hon var kapabel till, och mycket riktigt var hon halt på böjt spår igen. Nu har vi bokat tid hos Per Spångfors för att få veta hur vi ska gå till väga. Knäledsinflammation i bakknäet på häst är tydligen inget som är särskilt lätt att behandla bort, men innan vi vet mer är det bara att hoppas att hon kan bli helt bra. Hon är en sån fantastisk individ, en utan överdrift underbar häst, och vi har ju såna förhoppningar på henne.

Idag ska fölen och stona skiljas åt. Fölen är 10 månader nu och det är dags för deras mammor att få lite ledigt och sedan återuppta livet som ridhästar. Una ska få skor och promenadridas lite är det tänkt. Jag tror hon kommer att uppskatta små promenader för det var längesen hon var ute och såg sig om.

Eldvör, 18-årig fölmärr, bedömd i första klass och mamma till sju föl, är igång och rids. Hon är en superhäst, i sällskap med andra är hon det häftigaste jag nånsin ridit och inte alls sävlig, som ryktet gjort gällande. Hon vill vara först och nåde alla andra som försöker tölta förbi. Vinnarskalle så det förslår.

Hera, den explosiva hårbollen

islandshästPosted by Josefine Fri, February 18, 2011 13:01:05

Idag har jag min vana trogen ridit vår brunblacka racerhäst Hera. Hon är så pigg att hon studsar fram i alla lägen. Som ryttare får man vara väldigt passiv och bara göra tillräckligt lite. Jag tycker att det är suveränt att få arbeta med en häst som är så otroligt arbetsvillig som Hera är, det är en förmån att få rida den explosiva hårbollen. Just nu jobbar vi med att jag ska få bestämma var hennes bakdel och framdel befinner sig. Ibland vill Hera att bakdelen ska gå före framdelen. För de flesta måste detta arbeta te sig fullständigt vansinnigt, bara andra hästmänniskor förstår och nickar instämmande:-)

mer väntan och höns

islandshästPosted by Josefine Thu, February 17, 2011 17:36:23

Idag fick vi veta att Unas blodprov inte kommer att analyseras förrän på måndag. Vi får finna oss i att leva i ovisshet lite till.

Igår kom det lite snö, och det innebar att hönsen inte ville gå ut. För att fjäska lite för våra värpande vänner och minska skitmängden inomhus, sopade Benny hela hönsgården fri från snö. Sen gick de bortskämda fjäderfäna ut! I alla fall värper de jättebra och vi kan till och med sälja lite ägg. De är faktiskt mycket godare än köpeägg, det är inte bara snack utan faktiskt sant! Vi har höns av tre raser, Exchequer Leghorn, Sussex och Agda, som är av okänd ras.

De svarta hönsen värper vita ägg, de vita värper bruna och Agda värper väldigt sällan, men om hon gör det är det, blir det ett cremefärgat miniägg. Är det någon läsare som kan tala om vad Agda är för ras? (Det är alltså hon som är den kolafärgade hönan till höger. Hon har jättemycket fjädrar på benen.)

Next »