Gårdsblogg

Gårdsblogg

Info från Björmannehög

Här skriver vi om vad som händer på vår islandshästgård och allmänna reflektioner om lite av varje!

En intensiv sommar

islandshästPosted by Josefine Wed, October 05, 2011 07:41:16

Sommaren började med att vi i början av juni hämtade hem Eldvör som blivit dräktig med Garri frá Reykjavík. Istället var det Ást som fick vara några veckor på Stenholmen för att semineras med Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti. Nu väntar vi två föl till 2012, ett i april och ett i juni! Spännande!

Under sommaren hade vi ett stort sommarbete med stooora hästar som fick ett härligt sommarlov under tre fina månader. Det var oerhört kul att se att även de mest spejsiga storhästarna förvandlades till lugna och coola flockhästar efter bara några dagar. Att se dessa stora imponerande hästar galoppera mot en sommar i frihet var en mäktig upplevelse!

I slutet av juli föddes helt plötsligt (och nästan 4 veckor förtidigt) Unas föl. Hon hade inte visat några tecken alls på fölning, så gissa om vi blev förvånade när vi en sen kväll hittade henne och ett pyttelitet stoföl på en avskild plats i den kuperade hagen. Den lilla var så vek i benen att hon stod på bakkotorna och knappt kunde gå. Det var dock gott gry i lillan för hon diade och allt verkade funka bra. Dagen efter hade hon rätat upp sig betydligt men hon var fortfarande mycket vek i bakbenen. Veterinär och hovslagare konsulterades och Una och fölet, som fått namnet Júlia, fick tillbringa en vecka i boxvila och bara gå ut vid mockning. Detta var för att lillan behövde ligga och vila mycket för att komma ikapp. Ungefär när hon egentligen skulle ha fötts, ca den 20 augusti, fick de börja vara ute hela dagarna. Nu har Julia rätat upp sig nästan helt, men de är fortfarande inne nattetid för att hon ska få en lång sammanhängande vila för benen varje dygn.

I början av september kom nya hästen Rockan, en stor madam som älskar att gå på lösdrift, och idag ska vi välkomna Milla, ett islandssto som det ska bli mycket spännande att träffa. I hingsthagen väntar vi på nya inackorderingar som är på ingång, tills dess har Bosse och Tindur, som kommit hem efter en härlig sommar på Bräckan, sällskap av Nattis, som vi fått låna av snälla vännen Eva.